IRVING PARK

Greensboro, North Carolina

After purchasing this 1920s era Dutch colonial on a corner lot, the owners engaged Acanthus to direct renovations aimed at improving an inefficient site layout as well as expanding the home to better accommodate their young family. Like many houses of this era, aspects of the formal living spaces were unsuitable for a contemporary family’s day-to-day activities. The original service kitchen had been updated but remained removed from the heart of the house and lacked adequate area for casual dining. Outside, the rear yard was dominated by a driveway and detached garage leaving only a small area for children’s play and gardens. The ample side yard facing the secondary street was underutilized.

As part of a comprehensive plan, Acanthus proposed an addition that created an informal entry front to the side street while carving out a private rear yard better suited to outdoor living. The focal point inside the addition is a double height living room featuring a fireplace and clerestory windows. Radiating from this center is a newly renovated kitchen, an entry vestibule, a dining area, and a terrace with an outdoor grilling area. A newly created screened porch creates a transitional space between the interior and the yard. The existing drive has been rerouted to a generous motor court that accesses a new attached garage for two vehicles.

The cedar shingle cladding, painted wood trim, and slate roofing were selected to blend seamlessly with the existing structure. Flat roofs are lined with decorative railings and clad in flat seamed copper.

Additional renovations within the house included the configuration of a new master suite with custom cabinetry and the reworking of an existing sun porch.

General Contractor: New Age Builders Interior Design: Knight-Carr Co. Landscape Architect: Callaway Associates Structural Engineer: Engineered Concepts Photography: The Loflin Group
up
down